Ibland bjuder livet på snabba vändningar och så plötsligt har förändringens vind fångat just mig och för mig 100 mil hemifrån till nya spännande möjligheter. Långt ifrån min underbara familj och vänner kommer jag att skapa mig en helt ny tillvaro som jag mer än gärna vill dela med mig av!




lördag 8 oktober 2011

Älgbesök

Eftersom det finns en älgpark här i närheten, och jag aldrig varit riktigt riktigt nära en stor älg och klappat en, beslöt vi att dagens utflykt skulle gå till älgparken i Anneröd. Hundarna fick följa med men vi var beredda på att de skulle få stanna i bilen, man brukar ju inte få ta med hundar till djurparker.

Att hitta dit var dagens största utmaning. Vi tog rätt avtagsväg men därefter fattades det skyltar. Två gånger åkte vi fel innan vi, aningen irriterade, hittade rätt väg. Väl framme stod en skylt om att öppettiderna enbart var 11.00-13.00, vilket förvånade mig som läst på deras hemsida att öppettiderna var 11.00 till 15.00. Vi var nära att vända, eftersom klockan redan var 13.00, men beslöt i sista stund att knacka på i receptionen och fråga. Som tur var så stod det fel på skylten vid parkeringen så vi var välkomna att besöka parken. Vi skulle dessutom få en guidad tur! Lät ju helt toppen! Utan hundar dock, men det hade vi redan listat ut.

Glada till sinnes påbörjade vi turen men insåg snabbt att detta inte riktigt var vad vi tänkt oss! Den guidade turen bestod av en visning av toaletterna i lokalen, en biosalong som visade en älgfilm på engelska á fem minuter samt några horn från deras största älgtjur. Därefter gick vi ut och guiden pekade upp efter en stig och förklarade att i inhängnaden på enda sidan fanns tre älgar och på den andra sidan två stycken, alltså totalt fem stycken. Vi var välkomna att promenera upp och kika, men eftersom det var brunstperiod fick vi inte mata djuren med äpplen (någon rabatt till inträdesbiljetterna på grund av detta blev det dock inte).

Anders och jag växlade snabbt blickar, tackade för "guidningen" och promenerade upp efter stigen med ett roat leende på läpparna. 100 meter upp efter stigen såg vi mycket riktigt tre stycken lata älgar vila sig i mossan, nyfiket klippande med de stora öronen. Vi tittade på dem fem minuter, insåg snopet att stigen tog slut där och vi tvingades vända. På tillbakavägen kikade vi in i den andra inhängnaden och fick se se ytterligare två lata älgar som lämpligt nog låg och sov. Vi såg alltså 5 älgar av 5, det var ju en lyckat!

Tillbaka inne i receptionen meddelade den vänliga guiden att det fanns hjortar längre nedåt efter bilvägen som vi kunde gå in och spana efter, men de var skygga så det var inte säkert att de syntes till. Vi ryckte på axlarna och tyckte vi gott kunde chansa på att promenera dit bort, vi hade ju trots allt betalat 100 kronor vardera i inträde till älgparken och att enbart på håll få skåda 5 stycken älgar var kanske inte särskilt prisvärt. Väl framme vid hjorthägnet promenerade vi in i inhängnaden (det var tillåtet) och till vår stora förvåning fick vi faktiskt se ett helt gäng skygga kronhjortar! Väldigt eleganta och fina djur!

För att sammanfatta det hela så bjöd utflykten inte på den upplevelse vi hade hoppats på. Vår tanke med utflykten var ju att få komma nära älgar, klappa, se lite kalvar/ungdjur, få lära oss mer om djuren, gå en fin promenad i parken och njuta.....och så vidare. Men utflykten bjöd på ett gott skratt i alla fall och vi kommer därför alltid att minnas besöket vid älgparken!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar